سنسور PIR در دوربین مدار بسته


سنسور PIR در دوربین مدار بسته

تکنولوژی های مختلفی برای تشخیص ورود افراد به مناطق خاص محافظت شده در دوربین مداربسته وجود دارد. از جمله می توان به تکنولوژی هایی همچون تشخیص نفوذ (Intrusion Detection)، تشخیص حرکت دوربین هایک ویژن (Motion Detection)، عبور از خط دوربین مداربسته (Line Crossing)،  و … اشاره نمود. اما یک فناوری جدید که بسیار مقرون به صرفه بوده و تا حد زیادی قابل اطمینان است، سنسور تشخیص حرکت PIR در دوربین مدار بسته است. این تکنولوژی دارای کارایی بسیار بالا و کم هزینه برای تشخیص ورود غیرمجاز افراد است. در ادامه می خوانید سنسور PIR چیست و با سایر موارد زیر آشنا می شوید:

  • عملکرد سنسور pir
  • اجزای تشکیل دهنده تشخیص حرکت pir
  • مشکلات سنسور pir

 

 

 

سنسور PIR چیست؟

در جواب سوال  ” سنسور PIR چیست ؟ ” باید گفت سنسور PIR یک تکنولوژی به کار رفته در دوربین های مداربسته است که به هر جسم متحرکی که دارای حرارت باشد واکنش نشان می دهد. حال این جسم متحرک می تواند انسان باشد یا حیوان.

 

 

 

نحوه عملکرد سنسور PIR:

Passive Infrared Sensor یا به اختصار PIR یک سنسور الکترونیکی است که نور مادون قرمز (IR) منتشر شده از افراد یا اجسام مختلف را در میدان دید خود اندازه گیری می کند. این سنسور ها در سیستم های ضد سرقت داخلی بسیار رایج و مفید هستند. قرار گرفتن واژه passive که به معنی غیرفعال است، بدین معنی است که این سنسور از خود هیچ گونه اشعه ای منتشر نکرده و تنها از طریق جذب اشعه کار می کند.

هنگامی که یک فرد (مانند یک سارق) وارد اتاق می شود، سنسورهای PIR تغییر دما را تشخیص می دهند. سپس با به صدا درآوردن زنگ آلارم و یا شروع ضبط تصاویر هشدارهای لازم را می دهند.

لازم به ذکر است که هر جسمی که دمای صفر نداشته باشد مقادیری از اشعه مادون قرمز را از خود ساتع می کند که بوسیله چشم انسان قابل دیدن نیست و فقط  به صورت انرژی گرمایی حس می گردد. اما دوربین های مجهز به سنسور پیر می توانند این اشعه را اندازه گیری نمایند.

هنگامی که فردی وارد منطقه مورد نظر می گردد، سنسور PIR متوجه تغییرات تابشی ایجاد شده در میدان دید خود می گردد. سپس تغییرات انرژی مادون قرمز را در وضعیت قبلی نسبت به حالت جدید مقایسه می کند. پس از آن محاسبات لازم انجام می شود که منجر به شروع عملیات ضبط و یا فعال نمودن آلارم ها می شود.

 

 

 

علت فعال شدن سنسور PIR با ورود انسان

  1. بدن فرد انرژی مادون قرمز از خود منتشر می کند که منجر به افزایش میزان این اشعه در اتاق می شود.
  2. صرف نظر از تغییر ایجاد شده بر اثر اشعه مادون قرمز، الگوی تغییرات مادون قرمز موجود در محیط در وضعیت قبلی نیز بر اثر ورود فرد تغییر می کند.

 

 

 

اجزای تشکیل دهنده سنسور PIR چیست ؟

حال که با متوجه شدید عملکرد سنسور PIR چیست ؛ اجزای این سنسور را برایتان شرح می دهیم:

  1. یک سنسور که نور مادون قرمز را دریافت نموده و آن را به میکرو ولت تبدیل می‌کند.
  2. یک لنز که وظیفه تشخیص مناطقی که فواصل معینی از هم دارند و از میان آن‌ها نوری دریافت نمی ‌شود را دارد.
  3. یک مدار الکترونیکی که تغییرات ولتاژ ناشی از انرژی مادون قرمز که به دلیل حرکت جسم اتفاق می افتد را در یک بازه زمانی معین اندازهگیری می کند. سپس نسبت به آن عکس‌العمل نشان می ‌دهد.

 

 

 

مزایای الگوی تشخیص حرکت PIR چیست

  • کاهش آلارم های خطا بخاطر تاثیرات محیطی که ثابت هستند اما انرژی حرارتی مشابه انسان دارند. همچون شعله شومینه
  • کاهش خطای آلارم ناشی از حرکت اجسامی که خصوصیات حرکتی انسانی را ندارند. مثل تغییر زاویه نور آفتاب و سایه و روشن شدن اتاق، حرکت سطوح داغ
  • بسیاری از سیستم های نظارتی مجهز به PIR امکان ثبت تمام واقع را می دهند. حتی اتفاقاتی که منجر به آلارم نشده است. در این صورت مهندس ناظر می توان علت یابی کرده و مشکل را برطرف کند.

 

 

 

نصب دوربین مداربسته با قابلیت تشخیص حرکت

توصیه می شود که دوربین مجهز به سنسور PIR هایک ویژن را در موقعیتی بدون مانع و با دید باز قرار دهید. برای مثال سقف و یا دیوار های بزرگ موارد مناسبی می توانند باشند.

این نوع از دوربین ها را نباید در نزدیکی سیستم های تهویه هوا که هوای داغ یا سرد هستند، قرار داد. زیرا دمای محیط را تغییر داده و منجر به اختلال در عملکرد سنسور می گردد و باعث ایجاد هشدارهای کاذب دایم می گردد. لازم به ذکر است که سنسورهای مادون قرمز در دوربین های مدار بسته تنها نسبت به دمای بدن انسان و یا حیوان ها حساس هستند.

  1. دوربین مداربسته برای خانه
  2. واترمارک دوربین مدار بسته
  3. حافظت از سیستم های تحت شبکه
  4. قابلیت تشخیص شی رها شده در دوربین مداربسته